Oct 212009
 

English version

După mine Piaţa Unirii e locul de unde începe centrul oraşului, venind din sud. Aici se intersectează două dintre liniile de metrou ale Bucureştiului şi tot aici se găseşte şi magazinul Unirea, pardon, Unirea Shopping Center. Din păcate Piaţa Unirii a trăit vremuri grele după cutremurul din 1977 când Ceauşescu a decis “reurbanizarea” zonei. Toate clădirile aflate în Piaţa Unirii sau în jurul acesteia au fost demolate, printre ele aflându-se Spitalul Brâncovenesc (unde autoarea blogului de azi a văzut lumina zilei), Biserica Sf. Vineri, Biserica Sf. Spiridon, Mânăstirea Văcăreşti şi multe alte clădiri istorice şi case particulare (puteţi găsi pe wikipedia o lista mai completă). În locul acestora Piaţa Unirii este azi înconjurată de blocuri de apartamente banale, înşiruite de-a lungul Bulevardului Unirii, fostul Bulevard al Victoriei Socialismul (asupra Bucureştiului, după cum zicea un banc al vremii). De-a lungul bulevardului avem o serie de fântâni, una mai urâtă decât următoarea, încununate cu fântâna din fotografia de azi, cea mai mare, care încă mai funcţiona ieri când am trecut pe acolo.

  3 Responses to “Piaţa Unirii”

  1. Blocurile din partea dreapta a pozei se afla pe locul unde a fost odata Spitalul Brancovenesc

  2. Incubus: Nu ştiam. Adică ştiam că spitalul a fost în Piaţa Unirii, dar nu amplasarea lui exactă. Acolo m-am nascut eu, la Brâncovenesc.

  3. blocurile din ansamblul centrul civic nu sunt deloc banale.Au fost construite pt functionarii publici de rang inalt si mediu.Blocurile sunt foarte solide,apartamentele spatioase si cu nenumarate configuratii, au spatii comerciale/birouri la parter si mezanin.Plus ca zona este ultracentrala, dispune de metrou, tramvaie, mall si e relativ aproape de parcurile cismigiu, carol I, tineretului.Sunt cele mai ravnite blocuri comuniste din bucuresti, mai ravnite ca cele noi din primaverii, dorobanti sau herastrau.Zona intr-adevar insa era cea mai veche a Bucurestiului, foarte pitoreasca si mare parte comerciala.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>