Dec 312009
 

English version

Petrecerea de revelion organizată de Primăria Capitalei va avea loc anul acesta în Piaţa Constituţiei, în faţa Palatului Parlamentului. Ieri seară când am trecut pe acolo, pregătirile erau în toi, se testa instalaţia de fum. Se anunţă o petrecere frumoasă cu muzică şi artificii. Prognoza meteo arată 20% şanse de ploaie.

La mulţi ani tuturor şi numai bine în noul an! Ne vedem în 2010.

Dec 302009
 

English version

Dacă n-aţi apucat să o vedeţi pe cea din pasajul Universităţii, aveţi o a doua şansă de a admira o expoziţie foto cu subiectul “20 de ani de la Revoluţia Română”, de data asta pe gardul Muzeului Naţional de Artă. Include poze de la Revoluţie, din arhiva Agerpres.

Dec 272009
 

English version

E unul dintre pasajele care fac legătura între Calea Victoriei şi Academiei. A apărut în presă şi pe multe bloguri în vara lui 2008 când s-a aflat că ar exista planuri de demolare a două clădiri istorice aflate în pasaj. Deocamdată totul e încă în picioare. Pe când eram studentă treceam des pe aici. Mi-aduc aminte că la intrarea din Calea Victoriei era pe vremuri o patiserie bună.

Dec 242009
 

English version

Se pare că vom avea un Crăciun parţial alb, acum că zăpada de săptămâna trecută s-a topit lăsând în urmă munţi de zăpăroi (zăpadă + noroi). Cu toate astea ziua de 24 decembrie a fost una frumoasă, cu cer senin şi soare după cum se poate vedea din poza de mai sus.

Acelasi loc vinerea trecută, 18 decembrie


Acelasi loc luni 14 decembrie

Dec 232009
 

English version

Fotografia de azi surprinde o expozitie comemorativă deschisă în pasajul Universităţii care încearcă să prezinte prin fotografii şi imagini filmate atmosfera care cuprinsese Bucureştiul în zilele Revoluţiei. Au trecut 20 de ani de atunci şi cu toate astea mulţi dintre noi avem impresia că multe întrebări despre Revoluţie au rămas fără răspuns. Cine a tras, cine e responsabil, unde sunt azi cei vinovaţi. Ce s-a întâmplat după ce Ceauşescu a fugit. Mulţi dintre noi cred că revoluţia a fost “furată” de către comuniştii “cu faţă umană”, mulţi cred că nici n-a fost o revoluţie ci o lovitură de stat. Cu toate astea 1104 oameni au murit, majoritatea dintre ei cetăţeni anonimi ai Bucureştiului iar pentru acest motiv eu voi numi întotdeuna revoluţie evenimentele din decembrie 1989. E un sentiment frustant să ai impresia că nu ştii ce s-a întâmplat în realitate.

Dec 222009
 

English version

În încercarea de a face clienţii să le treacă pragul, multe magazine s-au aliniat spiritului sărbătorilor şi şi-au decorat faţadele cu luminiţe, globuri şi brazi de Crăciun. E şi cazul clădirii din imagine, Magazinul Victoria de pe Calea Victoriei. Ultima dată când am intrat în el, Victoria arăta mai mult a bazar decât a magazin modern fie el şi “universal”, dar lucrurile n-au stat întotdeauna aşa. La vremea când a fost construit, Magazinul Victoria purta numele de Galeries Lafayette şi era un magazin modern modelat după marile magazine pariziene. El introducea la Bucureşti o nouă formulă comercială, magazinul universal, până atunci bucureştenii fiind obişnuiţi cu prăvăliile mici din zona Lipscani. Victoria a fost construit în 1928 în stil Art Deco, după planurile arhitectului Herman Clejan. Magazinul a stat şi la baza unui banc celebru din perioada comunistă, banc bazat pe sloganul magazinului de la acea vreme “Magazinul Victoria, 50 de magazine într-unul singur”, care putea fi văzut pe peretele dinspre Poliţia Capitalei. Bancul era legat de salamul Victoria, “un salam in 50 de magazine” potrivit bancului, o aluzie la lipsa de alimente din perioada comunistă.