Jun 222010
 

English version

Anul trecut primăria capitalei a semnat un contract pentru cumpărarea a 10 ceasuri de aur care se pare vor face din oraşul nostru prăfuit unul mult, mult mai arătos. Având în vedere nenumăratele probleme cu care se confruntă Bucureştiul cred că cei 915000 euro cheltuiţi pe ceasuri ar fi putut să fie folosiţi mai bine de către edilii oraşului. Dar cum e prea târziu ca să mai putem protesta sau schimba ceva, trebuie să apelăm la defetismul românesc care zice că “asta avem, cu asta defilăm”. N-am idee dacă toate ceasurile au fost deja instalate, eu am văzut vreo şase prin diverse locuri din oraş. Ceasurile par să fie de două feluri, unele mai borcănate şi altele mai subţirele şi toate au inscripţionate pe ele 1459, anul fondării Bucureştiului. În fotografia de azi avem ceasul de la Universitate (după cum scrie şi pe el).

Jun 142010
 

English version

Pentru azi vă propun două fotografii înfăţişând aceeaşi frumoasă clădire care adăposteşte Muzeul Municipiului Bucureşti, aflat în Piaţa Universităţii. Clădirea e cunoscută şi sub numele de Palatul Suţu, după numele celui care l-a ridicat, postelnicul Costache Suţu. A fost construit în stil neogotic între anii 1833-1835 după planurile arhitecţilor vienezi Conrad Schwink şi Johann Veit. În 1875 palatul este moştenit de fiul lui Costache, Grigore Suţu, care împreună cu soţia sa Irina va găzdui în palat numeroase recepţii, baluri şi serate, adunând înalta societate a capitalei. La moartea celor doi palatul trece în propietatea mai multor urmaşi, devenind pe rând sediul Băncii Chrissoveloni, apoi al C.E.C. Din 1959 palatul adăposteşte Muzeul de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti.

Jun 112010
 


English version

În fotografia de azi avem doi lei care susţin din greu balconul de la etajul întâi al Palatului Dacia (Lipscani cu Calea Victoriei, construit în 1874). Cred că e destul de evident că cei doi mai au doi fârtaţi pe care viziunea mea artistică i-a lăsat pe dinafară. Mare păcat că nu se face nimic pentru restaurarea clădirii.