Jun 222010
 

English version

Anul trecut prim─âria capitalei a semnat un contract pentru cump─ârarea a 10 ceasuri de aur care se pare vor face din ora┼čul nostru pr─âfuit unul mult, mult mai ar─âtos. Av├ónd ├«n vedere nenum─âratele probleme cu care se confrunt─â Bucure┼čtiul cred c─â cei 915000 euro cheltui┼úi pe ceasuri ar fi putut s─â fie folosi┼úi mai bine de c─âtre edilii ora┼čului. Dar cum e prea t├órziu ca s─â mai putem protesta sau schimba ceva, trebuie s─â apel─âm la defetismul rom├ónesc care zice c─â “asta avem, cu asta defil─âm”. N-am idee dac─â toate ceasurile au fost deja instalate, eu am v─âzut vreo ┼čase prin diverse locuri din ora┼č. Ceasurile par s─â fie de dou─â feluri, unele mai borc─ânate ┼či altele mai sub┼úirele ┼či toate au inscrip┼úionate pe ele 1459, anul fond─ârii Bucure┼čtiului. ├Än fotografia de azi avem ceasul de la Universitate (dup─â cum scrie ┼či pe el).

Jun 142010
 

English version

Pentru azi v─â propun dou─â fotografii ├«nf─â┼úi┼č├ónd aceea┼či frumoas─â cl─âdire care ad─âposte┼čte Muzeul Municipiului Bucure┼čti, aflat ├«n Pia┼úa Universit─â┼úii. Cl─âdirea e cunoscut─â ┼či sub numele de Palatul Su┼úu, dup─â numele celui care l-a ridicat, postelnicul Costache Su┼úu. A fost construit ├«n stil neogotic ├«ntre anii 1833-1835 dup─â planurile arhitec┼úilor vienezi Conrad Schwink ┼či Johann Veit. ├Än 1875 palatul este mo┼čtenit de fiul lui Costache, Grigore Su┼úu, care ├«mpreun─â cu so┼úia sa Irina va g─âzdui ├«n palat numeroase recep┼úii, baluri ┼či serate, adun├ónd ├«nalta societate a capitalei. La moartea celor doi palatul trece ├«n propietatea mai multor urma┼či, devenind pe r├ónd sediul B─âncii Chrissoveloni, apoi al C.E.C. Din 1959 palatul ad─âposte┼čte Muzeul de Istorie ┼či Art─â al Municipiului Bucure┼čti.

Jun 112010
 


English version

În fotografia de azi avem doi lei care susţin din greu balconul de la etajul întâi al Palatului Dacia (Lipscani cu Calea Victoriei, construit în 1874). Cred că e destul de evident că cei doi mai au doi fârtaţi pe care viziunea mea artistică i-a lăsat pe dinafară. Mare păcat că nu se face nimic pentru restaurarea clădirii.