May 312010
 

English version

Fotografiile de azi ├«nf─â┼úi┼čeaz─â Biserica Anglican─â a ├Änvierii din Bucure┼čti, aflat─â la intersec┼úia a trei str─âzi, ├«n apropiere de Gr─âdina Icoanei. Ca multe alte biserici din Bucure┼čti ┼či Biserica Anglican─â are o istorie interesant─â. Construit─â ├«n 1913-1914 pe o bucat─â de p─âm├ónt donat─â de prim─ârie, biserica a fost deschis─â dup─â primul r─âzboi mondial ├«n 1920, fiind sfii┼úit─â ├«n 1922 de episcopul Gibraltarului. ├Än zilele de ├«nceput biserica a fost frecventat─â cu regularitate de c─âtre Regina Maria, cu ajutorul c─âreia biserica a fost terminat─â. Biserica a fost ├«nchis─â ├«n timpul celui de-al doilea r─âzboi mondial, din 1940 p├ón─â ├«n 1944, perioad─â ├«n care a fost ├«ntre┼úinut─â de o ├«ngrijitoare pe nume Maria, care a continuat s─â aib─â grij─â de biseric─â p├ón─â ├«n 1983 c├ónd a fost obligat─â s─â ias─â la pensie. ├Än 1982, ca mul┼úumire pentru abnega┼úia sa, Maria a primit Crucea Sf├«ntului Augustin din partea Arhiepiscopului de Canterbury. Dup─â venirea la putere a comuni┼čtilor biserica a func┼úionat f─âr─â s─â aib─â un preot deta┼čat p├ón─â ├«n 1966, ea fiind deservit─â de preo┼úi afla┼úi ├«n vizit─â ├«n Bucure┼čti. Pagina oficial─â a bisericii (├«n limba englez─â) vorbe┼čte despre condi┼úiile aspre din anii 80 c├ónd biserica era supravegheat─â permanent ┼či c├ónd rom├ónii care ├«ndr─âzneau s─â-i calce pragul erau intimida┼úi de autorit─â┼úi. La momentul actual ├«n biseric─â se ┼úin slujbe ├«n limba englez─â ├«n fiecare duminic─â. Cl─âdirea de c─âr─âmid─â ro┼čie care aminte┼čte de arhitectura britanic─â este opera arhitectului Victor Gh. ┼×teph─ânescu.

May 292010
 

English version

Toamna trecută am publicat aici pe blog povestea lupoaicei cele plimbăreţe menţionând că în curând ea va fi mutată din nou din Piaţa Romană la intrarea pe Lipscani din Piaţa Sfântul Gheorghe. Fotografia de azi e dovada că primarul s-a ţinut de cuvânt.

May 262010
 

English version

Colegiul na┼úional Gheorghe Laz─âr este al doilea liceu ca vechime din Bucure┼čti, fiind instituit ├«n 1859 de c─âtre Alexandru Ioan Cuza ┼či deschis ├«n 1860. Colegiul poart─â numele lui Gheorghe Laz─âr, pedagog considerat a fi fondatorul ├«nv─â┼ú─âm├óntului ├«n limba rom├ón─â, el ├«nfiin┼ú├ónd ├«n 1818 la Bucure┼čti prima ┼čcoal─â cu predare ├«n limba na┼úional─â. Liceul este unul din cele mai faimoase din Bucure┼čti iar pozi┼úia lui pe col┼úul de sud-est a Ci┼čmigiului e una de invidiat: chiulangii n-au foarte mult de mers ­čÖé

May 252010
 

English version

Spre sf─âr╚Öitul lunii noiembrie a anului trecut am postat o fotografie cu curtea interioar─â a bisericii Stavropoleos, cu men╚Ťiunea c─â mica curte inspir─â pace ╚Öi lini╚Öte indiferent de anotimp ╚Öi de vreme. Fotografia de azi e o dovad─â ├«n plus la cele sus╚Ťinute atunci: a╚Öa arat─â curtea acum, la ├«nceputul verii.

May 242010
 

English version

Fotografia de azi ├«nf─â┼úi┼čeaz─â cl─âdirea Teatrului Masca din cartierul Bucure┼čtii Noi. Pe vremuri cl─âdirea era cunoscut─â sub numele de “Casa de cultur─â ├Änfr─â┼úirea ├«ntre popoare”. ├Än ciuda aspectului clasic, cl─âdirea nu e foarte veche, ea fiind construit─â ├«n 1953 dup─â planurile arhitectului Nicolae Porumbescu. Motivul pentru care stilul cl─âdirii este unul clasic este c─â stilul artistic acceptat de regimul comunist la acel moment era realismul socialist, mi┼čcarea artistic─â oficial─â ini┼úiat─â de Uniunea Sovietic─â, care impunea o revenire artificial─â la clasic ┼či o ├«ndep─ârtare de la tendin┼úele moderniste ale zilei. Dup─â revolu┼úie cl─âdirea a g─âzduit pentru o vreme Teatrul Masca, care mai t├órziu s-a mutat ├«n Militari, pe bulevardul Uverturii. Am citit pe o pagin─â de web c─â teatrul Masca nu ar fi renun┼úat la cl─âdire ┼či c─â ├«n prezent ├«ncearc─â s─â str├óng─â banii necesari pentru renovarea interioar─â a cl─âdirii (informa┼úie pe care n-am reu┼čit s─â o verific din alte surse).