Oct 312009
 

English version

Pentru azi ceva mai distractiv, potrivit pentru o zi de sâmbătă.
Nu ┼čtiu care e motivul dar rar vezi c├óte o veveri┼ú─â prin parcurile din Bucure┼čti. A┼ča c─â am fost luat─â prin surpridere s─âpt─âm├ón─â trecut─â c├ónd m─â plimbam prin parcul Kiseleff ┼či veveri┼úa din fotografie a trecut rapid prin fa┼úa mea. ├Ämi cer scuze pentru imaginea un pic neclar─â, dar veveri┼úa se mi┼čca continuu iar condi┼úiile de iluminare nu erau chiar grozave (├«n ciuda razelor de soare din fotografie).

Oct 302009
 

English version

De obicei nu-mi place s─â fac poze ├«n interiorul bisericilor fiindc─â mereu e cineva care se roag─â ┼či am senza┼úia c─â incomodez. Dar de data asta merg├ónd la biseric─â cu ocazia botezului am a┼čteptat p├ón─â s-a terminat ┼či am f─âcut repede c├óteva poze. Am vrut s─â surprind aici un interior tipic de biseric─â ortodox─â, cu toate obiectele de cult aferente, de exemplu, multitudinea de icoane, candelele care ard sub ele etc.

Oct 292009
 

English version

Duminica trecut─â am fost invitat─â la un botez la biserica din fotografia de azi, Sf├óntul Dumitru cunoscut─â ┼či sub numele de “Biserica de Jur─âm├ónt” deoarece ├«n secolul al XVII-lea impricina┼úii implica┼úi ├«ntr-o judecat─â veneau aici ┼či ├«ncin┼či cu br─âul Precuratei jurau s─â spun─â adev─ârul. Biserica mai poart─â numele de “Sf├óntul Dumitru Po┼čt─â”, datorit─â faptului c─â este pe Strada Po┼čtei, iar ├«n trecut a fost mult─â vreme cunoscut─â sub numele de “Biserica B─âl─âceanului” pentru c─â se afla pe mo┼čia vornicului Badea B─âl─âceanu. Biserica are o istorie destul de zbuciumat─â. Pe aceste locuri a existat o biseric─â din lemn ├«nc─â din secolele al XV sau XVI dar a fost distrus─â ├«n 1595 ┼či ref─âcut─â la ├«nceputul secolului al XVII-lea. C─âzut─â ├«n ruin─â dup─â c─âderea ├«n dizgra┼úie a B─âl─âcenilor, biserica a fost ref─âcut─â din nou ├«ntre 1741-1746 pentru a c─âdea din nou ├«n ruin─â spre sf├ór┼čitul secolului al XVIII-lea. ├Än 1802 este grav avariat─â de cutremur, apoi ars─â ├«ntr-un incendiu ├«n 1804. Ref─âcut─â ├«n 1843 biserica arde din nou ├«n Focul cel Mare din 1847. Dup─â incendiu, biserica este ref─âcut─â ├«n 1852 de c─âtre episcopul Filotei Filitti al Buz─âului. Dup─â primul r─âzboi mondial biserica a fost l─âsat─â ├«n paragin─â ┼či propus─â demol─ârii dar a fost salvat─â datorit─â unei campanii ├«n pres─â. De atunci biserica a mai fost consolidat─â ┼či renovat─â de c├óteva ori.

Oct 282009
 

English version

Statuia Lupoaicei de la Roman─â, o copie a celebrei Lupa Capitolina aflat─â la Museo Nuovo din Palazzo dei Conservatori de pe dealul Capitoliului din Roma, a fost adus─â la Bucure┼čti ├«n 1906, ca dar al prim─âriei din Roma pentru autorit─â┼úile rom├óne. Ocazia era deschiderea Expozi┼úiei Generale Rom├óne, organizat─â cu prilejul celebr─ârii a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, 25 de ani de la declara┼úia de independen┼ú─â a Rom├óniei ┼či 1800 ani de la cucerirea roman─â a Daciei ├«n 106. Expozi┼úia, modelat─â dup─â Expozi┼úia Universal─â care avusese loc la Paris ├«n 1900, avea ca scop prezentarea realiz─ârilor Rom├óniei ├«n diverse domenii, ├«n politic─â precum ┼či ├«n sfera culturii. Astfel, statuia lupoaicei a fost mai ├«nt├ói amplasat─â la Arenele Romane din Parcul Carol. Dup─â acest scurt moment de glorie lupoaica a plecat ├«n pelerinaj prin Bucure┼čti. Mai ├«nt├ói statuia a fost mutat─â din Parcul Carol ┼či amplasat─â la loc de onoare ├«n Pia┼úa Sf├óntu Gheorghe (fosta Pia┼úa Zarafi), care, dup─â amplasarea lupoaicei, se va numi Pia┼úa Romei. De aici statuia a fost mutat─â pe Dealul Patriarhiei ├«n 1931, unde a st├órnit controverse pentru c─â st─âtea cu coada spre altarul bisericii (mare e gr─âdina Domnului… ­čÖé ). De la Patriarhie statuia a fost mutat─â ├«n micul parc din Pia┼úa Doroban┼úi ├«n 1965 pentru ca ├«n fine ├«n 1997 s─â fie iar mutat─â de data aceasta ├«n Pia┼úa Roman─â la cap─âtulul dinspre Bulevardul Lasc─âr Catargiu. A┼úi putea crede c─â lucrurile se opresc aici, dar nu e a┼ča. ├Än urm─â cu c├óteva luni, primarul Sorin Oprescu a declarat c─â inten┼úioneaz─â s─â mute statuia lupoaicei ├«napoi ├«n Pia┼úa Sf├óntu Gheorghe, la intrarea pe Lipscani. Mutarea e de presupus s─â se produc─â anul acesta dar deocamdat─â statuia ├«nc─â vegheaz─â asupra traficului din Pia┼úa Roman─â cu ochii pe sticla uria┼č─â de Coca Cola.

Oct 252009
 

English version

Seria Bucure┼čtiul noaptea continu─â cu o fotografie ├«n care putem vedea dou─â b─ânci (nu din alea de stat pe ele, ci din alea care ne dau credite ┼či ne fac datori pe via┼ú─â): ├«n prim plan avem (dup─â cum scrie ┼či pe firm─â) Banca Comercial─â Rom├ón─â, iar ├«n fundal Banca Na┼úional─â a Rom├óniei.

Oct 232009
 

English version

“…Din centru p├ón’ la ┼×osea…”

Ieri am f─âcut c├óteva poze nocturne prin Bucure┼čti a┼ča c─â preg─âti┼úi-v─â s─â fi┼úi bombarda┼úi cu ele ├«n urm─âtoarele c├óteva zile. Pentru azi, rondul de la Pia┼úa Universit─â┼úii.