Apr 302010
 

English version

Una dintre mo┼čtenirile epocii de aur comuniste a fost aceea c─â sub nici o form─â si ├«n nici o condi┼úie nu aveai voie s─â calci pe iarb─â ├«ntr-un parc public. ├Ämi aduc aminte din copil─ârie de omniprezentele semne cu “Nu c─âlca┼úi pe iarb─â! Amend─â xxx lei”. Dup─â 1989 c├ónd am putut ├«n fine s─â c─âlatoresc prin lume am r─âmas uimit─â v─âz├ónd c─â ├«n multe ┼ú─âri nu exista nici o interdic┼úie la c─âlcatul pe iarb─â. Prima oar─â c├ónd am p─â┼čit ┼či eu pe un gazon frumos tuns, m-am sim┼úit un pic vinovat─â de actul meu ru┼činos ┼či m-am ├«ntrebat de ce la ei se poate ┼či la noi nu. ├Än fine. Vara trecut─â prim─âria a anun┼úat c─â de acum ├«ncolo cet─â┼úenii Bucure┼čtiului au voie s─â calce pe iarb─â, dar sincer am crezut c─â gestul are mai mult de-a face cu publicitatea ┼či nu l-am luat ├«n serios. Drept care am r─âmas uimit─â c├ónd am v─âzut semnul din fotografia de azi ├«n parcul Ci┼čmigiu. Apreciez invita┼úia, ├«n ciuda limbajului de lemn (“a sta┼úiona”!) ­čÖé

Apr 292010
 

English version

Foi┼čorul de Foc a fost construit ├«n 1890-1892 ca turn de observa┼úie contra incendiilor, ├«nlocuind Turnul Col┼úei care fusese demolat cu doi ani mai devreme ├«n 1888. Pe vremea aceea turnul ├«nalt de 42 de metri era cea mai ├«nalt─â cl─âdire din ora┼č. Proiectul structurii a fost realizat de arhitectul George Mandrea. Turnul era menit s─â serveasc─â ┼či ca depozit de ap─â pentru incendii, av├ónd la partea superioar─â o structur─â metalic─â ┼či un rezervor. La inaugurarea lucr─ârilor s-a constatat ├«ns─â c─â pompele de la Uzina de Ap─â Groz─âve┼čti nu aveau suficient─â putere pentru a umple rezervorul cu ap─â. O nou─â uzin─â de ap─â a fost inagurat─â ├«n 1924, dar la acel moment re┼úeaua de ap─â ora┼čului era destul de dezvoltat─â pentru a putea fi folosit─â pentru stingerea incendiilor. Pompierii au r─âmas ├«n cl─âdire p├ón─â ├«n 1935, de┼či din 1910 supravegherea de la ├«n─âl┼úime a fost ├«nlocuit─â prin anun┼úurile telefonice. ├Än 1963 ├«n cl─âdire a fost amenajat Muzeul Na┼úional al Pompierilor, care func┼úioneaz─â ┼či azi.

Apr 252010
 

English version

Povestea libr─âriei C─ârture┼čti a ├«nceput ├«n 2000 cu o libr─ârie micu┼ú─â care ├«ncetul cu ├«ncetul s-a transformat ├«ntr-un brand cultural foarte cunoscut ┼či ├«ntr-un lan┼ú de libr─ârii cu multe magazine ├«n Bucure┼čti ┼či ├«n ┼úar─â. De┼či am intrat ├«n multe dintre C─ârture┼čtiuri, preferata mea (┼či se pare a multora, judec├ónd dup─â c├ó┼úi oameni se perind─â zilnic pe acolo) ram├óne libr─âria din strada Arthur Verona (├«n fotografie), care e g─âzduit─â ├«ntr-o cas─â frumoas─â din secolul XIX. ├Än opinia mea C─ârture┼čti are cea mai mare selec┼úie de c─âr┼úi din Bucure┼čti, ┼či o selec┼úie bun─â de DVDuri ┼či CDuri, ┼či de c─ând cu extinderea de anul trecut lucrurile stau ┼či mai bine. Tot acolo g─âsi┼úi ┼či o ceain─ârie, o cafenea ┼či o teras─â de var─â iar destul de des au loc evenimente culturale, lans─âri de carte, concerte, expozi┼úii ┼či evenimente multimedia.

Apr 232010
 

English version

Monumentul din fotografia de azi poart─â numele oficial de Monumentul Eroilor Aerului dar majoritatea bucure┼čtenilor il cunosc drept Statuia Aviatorilor. Pentru cine nu ┼čtie, monumentul se g─âse┼čte ├«n Pia┼úa Aviatorilor, la mijlocul bulevardului Aviatorilor (ca s─â vezi ­čÖé ) Construc┼úia statuii a durat cinci ani, ├«ncep├ónd cu 1930, ea fiind opera sculptorilor Lidia Kotzebue and Iosif Fekete. A fost inaugurat─â ├«n 1935 ├«n prezen┼úa regelui Carol al II-lea ┼či a reginei Maria.

Apr 212010
 

English version

Proasp─ât renovat ┼či mai ├«nfloritor ca niciodat─â. A fost construit ├«n 1886 de catre arhitec┼úii Emil Ritten Forster si I.I. R├ó┼čnovanu ├«n stilul arhitectural al Rena┼čterii germane. Ini┼úial pe acela┼či lot se afla Grand Hotel Broft, numit astfel dup─â un fost chiria┼č pe nume Carol Broft.