Sep 282009
 

English version

Petre Antonescu, cel care a proiectat Facultatea de Drept, subiectul fotografiei din postul de ieri, este şi arhitectul celor două clădiri elegante din fotografia de azi, clădiri aflate la capătul sudic al Căii Victoriei, în Piaţa Naţiunilor Unite. Clădirile au fost ridicate între anii 1928-1930 şi în ele şi-au avut sediul în perioada interbelică societăţile de asigurare Adriatica şi Agricola Fonciera. În ciuda faptului că nu au fost încă renovate, cred că se poate observa foarte uşor că avem de-a face cu două construcţii deosebite. Ceea ce le distinge clar faţă de alte imobile din acea perioadă este modul inventiv în care arhitectul a tratat acoperişurile clădirilor.

Nu vreau să-mi dau aici (pe larg 🙂 ) cu părerea despre afişul publicitar care acoperă jumătare din clădire fiindcă sper să scriu mai încolo o postare pe tema uriaşelor afişe publicitare care s-au răspândit ca o plagă prin tot Bucureştiul. Drept care o să mă limitez la o singură întrebare: chiar nu avem destule blocuri în Bucureşti pe care să punem afişe, trebuie neapărat să le punem pe clădiri istorice?

  6 Responses to “Arhitectură interbelică”

  1. Ar fi îmbucurător dacă am şti că din banii luaţi pentru publicitate ar renova clădirea 🙂
    Ar fi prea frumos ca să fie adevărat… Clădirea din stânga cred că este "spoită" cu alb la parter…
    Acoperişurile sunt într-adevăr extraordinare, mulţumesc pentru această perspectivă! Eu trecând chiar pe lângă clădiri, admiram cariatidele, dar acoperişurile nu le-am văzut de la distanţa asta, de unde se văd superb.

  2. Blocul din stanga, Agricola Fonciera, a fost proiectat de Paul Smarandescu, iar cel din dreapta,Adriatica Trieste, de Petre Antonescu.

    http://metropotam.ro/Locuri/2009/04/art4249860543-Atunci-si-acum-Piata-Operetei-sau-Piata-Senatului/

    -Beren

  3. Mda 🙂 Nu ştiu cum mi-a scăpat, încerc să nu fac greşeli de genul asta şi de obicei ma uit în câteva cărţi de istoria Bucureştiului înainte de a scrie o postare. Dar postarea de faţă am scris-o când eram în vacanţă şi n-am avut cărţile cu mine, iar majoritatea website-urilor îl listau pe Petre Antonescu ca autorul ambelor clădiri. Să mai ai încredere în Internet 🙂 Dar ai dreptate, am găsit în "Bucureşti Arhitectură şi modernitate" de Mariana Celac că arhitectul celei din stânga a fost Paul Smărăndescu. Mulţam de corectură.

  4. Buna ziua!

    Va scriu cu ocazia inaugurarii Concursului national de arhitectura – ARHETIPURI, concurs organizat de AD(D)VERITAS impreuna cu OAR. Concursul este cel mai important de acest gen din Romania; a inceput azi, 19 aprilie, prin conferinta de presa de la Hotel Marriott si dureaza pana pe 31 iulie 2010.
    ARHETIPURI se adreseaza tuturor arhitectilor consacrati, arhitectilor tineri, dar si studentilor la arhitectura.

    Dorim sa va trimitem mai multe informatii despre acest concurs.
    Astept cu interes o adresa de e-mail la care sa primiti comunicatul de presa, afisul si logo-ul evenimentului.

    Cu stima,

    Diana Stanut
    Responsabil Comunicare
    AD(D)VERITAS
    tel. 0740.133.552
    diana@adveritas.ro

  5. Multumesc muuult ptr articol. Ma chinuiam de ceva timp sa aflu ceva mai multe informatii despre cele doua cladiri. Sunt fascinta de zona istorica, de cladirile vechi, insa de departe acestea sunt cele mai frumoase… mi-au trezit cu usurinta interesul. Multumesc inca o data pentru informatii !

  6. Mereu mi s-a parut fascinant “acoperisul” respectiv pentru ca seamana cu un templu antic circular fara acoperis. Aveti idee daca spatiul respectiv este accesibil?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>