Sep 222009
 

English version

Ca să mai prelungesc un pic aniversarea, am decis ca astăzi să postez o fotografie cu o clădire frumoasă, numai bună de pus pe vederi sau în ghiduri turistice. Este vorba de clădirea Bibliotecii Centrale Universitare, aflate vizavi de Palatul Regal (sau Muzeul de Artă al României, după cum doriţi) în Piaţa Revoluţiei. Clădirea a fost ridicată după planul arhitectului francez Paul Gottereau, care a proiectat şi Palatul Regal şi clădirea CEC (a cărei fotografie n-am postat-o încă pe blog). Construcţia a început in 1890 iar inaugurarea s-a petrecut in 1895, clădirea primind numele de “Palatul Fundaţiei Universitare Carol I”, ea fiind ridicată pe locul cumpărat de regele Carol I pentru fundaţia care îi purta numele. În 1948 Biblioteca Fundaţiei Universitare devine instituţie de stat primind numele de Biblioteca Centrală Universitară. Clădirea a fost grav avariată în Revoluţia din 1989 când peste 500000 volume au fost distruse într-un incendiu. După 1990 biblioteca a fost restaurată iar în 2001 a fost redeschisă.

  2 Responses to “Biblioteca Centrală Universitară”

  1. Excelent renovată şi în interior, dacă ai ocazia să vezi… până în cele mai mici amănunte. Este o bibliotecă la standarde internaţionale, fără discuţie! Şi chiar se organizează tururi cu turiştii străini, ca la muzeu. Geamurile care se văd la etajul unu sunt din cristal. Şi, după cum se vede, s-au găsit soluţii să se evite instalarea unor urâţenii moderne de aer condiţionat. Dacă ai făcut poza acum, recent, ai prins-o proaspăt revopsită. Acum se revopseşte corpul Dacia – cel dinspre strada Boteanu, după ce vor da schelele jos poţi să mergi să-l pozezi, ar fi interesant să completezi imaginea Bibliotecii. Nu, nu lucrez acolo… aş vrea!

  2. N-am intrat în interior dar mi-ar place să văd. Poza e din 30 august, deci cred că include proaspăta zugrăveală.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>