Dec 172009
 

English version

Statuile din fotografiile de acum patru zile aparţin clădirii din poza de azi: Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti, o casă de început de secol aflată pe bulevardul Lascăr Catargiu. A fost construită între anii 1908-1910 de arhitectul I. D. Berindei pentru Amiralul Vasile Urseanu (1848-1926) a cărui pasiune era astronomia şi care a fost preşedintele primei societăti româneşti de astronomie, Societatea Astronomică, înfiinţată în 1908. Casa, construită din fonduri proprii de Urseanu pentru a fi folosită drept observator astronomic al societăţii, are o cupolă în partea cea mai înaltă (nevizibilă din unghiul din care am făcut eu poza) şi a fost dotată cu o lunetă Zeiss. După moartea amiralului, casa a trecut în moştenirea soţiei sale care în 1933 o donează primăriei pentru a fi folosită ca Pinacoteca Municipiului Bucureşti. Observatorul astronomic a rămas în continuare în funcţiune în clădire. În 1949 cele mai valoroase tablouri ale Pinacotecii au fost preluate de Galeria Naţională, cele rămase formând Muzeul de Artă a Municipiului Bucureşti care a fuzionat cu Muzeul de Istorie al Bucureştiului, iar în clădire s-a înfiinţat Muzeul Ştiinţelor Experimentale, inagurat în 1950 în care a fost integrat şi Observatorul Astronomic. Astăzi Obsevatorul ţine de Muzeul Municipiului Bucureşti şi este deschis publicului.

Mai multe poze şi câteva detalii în plus găsiţi şi la Bucureştii noi şi vechi.

Trebuie să remarc că am fost plăcut impresionată de pagina de web a observatorului. Spre deosebire de multe alte pagini de web ale unor instituţii oficiale din România a lor e bine făcută: se încarcă repede, nu are reclame clipind din toate direcţiile, gif-uri mişcătoare sau mai ştiu eu ce brizbrizuri, are informaţii utile, bine catalogate, navigarea prin site e foarte uşoară şi pagina merge bine chiar şi în Chrome. Bravo pentru o treabă bine făcută.

  4 Responses to “Observatorul Astronomic”

  1. Auzi, ce aparat ziceai ca ai? Faci niste poze tare misto. Mi-au placut alea din Cismigiu. Sincer sa fiu m-ai facut sa ma duc in Cismigiu. In poze arata mai bine. Si ce obiectiv ai? Ai unul fix?

  2. Mulţam mult. M-a distrat faza cu Cişmigiul 🙂 De vreun an şi jumătate am un Canon EOS 30D cu o lentilă 17-85mm (deci nu e fixă). Înainte am avut tot Canon un 20D vreme de vreo 3 ani jumate şi înainte de asta tot un Canon Rebel X cu film vreo câţiva ani. Cred că contează că multă vreme am făcut poze pe film (am preferat să stau pe film pâna la sfărşitul lui 2004, deşi se găseau camere digitale de căţiva ani buni, dar DSLR-urile erau încă prea scumpe şi nu voiam să trec înapoi la point and shoot). Când faci poze pe film eşti restricţionat de peliculă aşa că stateam şi gândeam pozele, unghiul, lumina etc; acum că am digitală fac poze în stânga şi dreapta fără să mă gândesc(zic las că o fi una bună între atâtea) şi de multe ori nu sunt mulţumită de rezultat.

  3. E drept pozele din Cişmigiu nu aş fi putut să le fac cu aparatul cu film. Acolo m-a ajutat clar că aveam aparat digital, fiindcă am pus ISO-ul la 1600 ca să-mi iasă ceva la lumina de noapte.

  4. […] sursa foto: Bucharest Daily Photo […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>